Pastoraal Team
Pastoor Seidel
sperator
Pastor Koopmans
sperator
Diaken Dings

 

Kennismaken: pastoor Seidel, wie is 'de mens achter de herder'?

Een portret schilderen? Pastoor Seidel is er voor in. Serieus. Op een van de zolderkamertjes van de pastorie heeft hij een echt schildersatelier. Een hobby die hij erfde van zijn vader, waarvan in het grote woonhuis aan de Bakelsedijk alle muren getuigen. Overal hangen schilderijen en tekeningen, in allerlei stijlen.
"Ik vergelijk het maken van een preek bij een uitvaart, waarbij ik iets persoonlijks zeg over de overledene, vaker met het maken van een schilderij. Niet een fotografisch portret, maar enkele kenmerkende kleuren neerzetten."

Wat niet iedereen weet, is dat deze pastoor dat dus ook letterlijk doet, met echte kleuren in olieverf. In de gang beneden hangt een portret van pater Pio, zelf geschilderd. Is dat één van de 'kleuren' in het leven van onze pastoor?
"Ja, Pater Pio is één van mijn beste vrienden in de hemel. In periodes dat ik het moeilijk had, voelde ik zijn helpende hand uit de hemel op mijn schouder. Maar ook nog onlangs, ik weet zeker dat hij mij in een bepaalde nood heeft verhoord."

Het is al weer vier jaar geleden dat pastoor Seidel langdurig ziek is geweest.
"Juist in die tijd heb ik veel geleerd," zegt hij. Hij leerde te vertrouwen op God en voelde wat zo veel parochianen dag in dag uit meemaken. "Het lijden voedt ons mensen op, het maakt je sterk om je ergens doorheen te vechten, maar pas achteraf zie je dat God je er doorheen heeft getrokken. Je hoort het vaker van anderen, maar nu weet ik het uit eigen ervaring. Net als de ziekenzalving die ik in die tijd heb ontvangen. Ik weet nu wat dat doet voor iemand die veel moet lijden."

Het vechten met zijn gezondheid heeft de pastoor ook anders leren omgaan met zijn lichaam.
"Voorheen deed ik niks aan sport en lichaamsbeweging. En ik was veel te zwaar. Moet je me nu zien!" zegt hij lachend. Daarbij doelt hij vooral op zijn sportieve inspanningen. Fitness, judo en aikido, elke week.
"Het lijkt vreemd, een pastoor die intensief met vechtsporten bezig is. Maar het traint lichaam en geest op een positieve manier. Een prima aanvullig op de geestelijke fitheid van het gebedsleven. Een gezonde geest in een gezond lichaam." Nou, dat had niet iedereen achter onze pastoor gezocht.

Heeft hij daar wel tijd voor, met zo'n drukke parochie?
"Soms moet je tijd maken voor gezonde ontspanning. Sinds ik deze sporten doe, voel ik me veel meer relaxed, en daar wint mijn parochiewerk mee. Een waardevolle investering dus. Positiever dan elke avond televisie kijken!"
Op de zolder heeft de pastoor ook een eigen sportruimte ingericht. "Het voordeel van zo'n groot huis," zegt hij.

Uiteraard is een belangrijke vraag, hoe pastoor Seidel zich na 7,5 jaar in Helmond voelt. "Ik wil hier niet meer weg. Een priester moet zich nooit ergens blijvend hechten en in de Kerk van deze tijd weet je het nooit, maar het bevalt me prima hier. Fijne parochie, prima mensen, en ook voor mijn ontspanning kan ik hier alle kanten uit."

Gaat de pastoor nou nooit eens op vakantie? Want het is sommigen wel opgevallen dat hij bijna altijd thuis is. "Nee, ik ben geen groot vakantievierder. Ik heb genoeg ontspanning dichtbij. Het Heilig Land blijft me trekken, Italie, en misschien ooit nog eens Japan." Dat laatste heeft te maken met zijn sportieve hobby uiteraard. Het is een goed teken dat pastoor Seidel zich thuis voelt in de stad en de parochie. "Ik hoop nog lang met u op te trekken in het voetspoor van Jezus. Laten we samen gaan staan voor die uitdaging!"

Contact:
Pastoor drs. E.C. Seidel
Bakelsedijk 1
5701 HA Helmond (Oost)
T: 0492:4772555
E: pastoor@heiligelambertus.nl


Heilige Lambertuskerk St. Jozefkerk H. Edith Stein Heilige Pauluskerk