Pastoraal Team
Pastoor Seidel
sperator
Kapelaan Koopmans
sperator
Diaken Dings

 

Kennismaken: kapelaan koopmans

Op tweede kerstdag 1973 zag ik in Nijmegen het levenslicht. Ik heb een oudere broer en een jongere zus.  Toen ik rond mijn dertiende bezig was met de voorbereiding op het sacrament van het Vormsel voelde ik de eerste keer dat de Heer mij heel bijzonder riep tot het priesterchap. In de jaren die daarop volgden rijpte die roeping, en zo koos ik al vrij jong voor het religieuze leven.  Hierbij heb ik een hele internationale ervaring kunnen opdoen, en zo ook de Kerk in haar vele verschijningsvormen kunnen leren kennen. Ik heb langere tijd in Duitsland, Spanje, Italie, Frankrijk en Mexico mogen wonen. Hierdoor kan ik heel wat talen begrijpen en spreken, en lukt het me ook om bepaalde problemen die we hier tegen komen te relativeren.

Graag wilde ik ook parochiewerk gaan doen, en ben daarom teruggekomen naar Nederland. In 2004 werd ik in ’s-Hertogenbosch tot priester gewijd, nadat ik de studies aan de priesteropleiding had afgerond.

En na uw wijding, welke ervaringen heeft u opgedaan?
In de acht jaar dat ik priester ben heb verschillende ervaringen in het Bisdom mogen opdoen. Na de stage in Loon op Zand ging ik aan de slag in de grote stadsparochie in Woensel, Eindhoven. Hierna volgde een hele andere omgeving, namelijk in het mooie en dorpse Waalre waar ik vele goede herinneringen heb opgedaan en steeds heb kunnen leren van de mensen die ik op mijn pad tegenkwam.

En dan nu een benoeming in deze Lambertusparochie in Helmond, heeft u daar iets mee?
Ik ben dan wel in Nijmegen geboren, de roots van de familie Koopmans liggen toch echt in Helmond! Mijn opa Jan Koopmans en  Annie Swinkels waren echt helmonders. De Jozefkerk, zo dicht in de buurt was een plek waar de familie vaak kwam. En in mijn kinder -en jeugd tijd waren we als gezin vaak te vinden bij Oma eerst op de Thomas a Kempislaan, en daarna op de Vondellaan. In de Leonarduskerk waar ik graag met Oma kwam is mijn roeping uitgediept en gegroeid.
En dan nu pastoraal werk in die stad!

In deze tijd van priestertekort is het erg fijn om een jonge priester bij ons pastoraal team te krijgen. De Kerk staat voor grote uitdagingen en moet proberen de geloofsboodschap voor moderne mensen uit zien te dragen. Welke boodschap draag U uit, wat kunnen de mensen in Helmond van U verwachten?
Wat ik zelf enorm belangrijk vind is dat ik zelf en ook de mensen rondom mij een positieve ervaring van geloof en Kerk krijgen. Ik hoop te kunnen leren van de geloofservaring van de mensen in Helmond. En ik hoop zelf  ook aan u die positieve ervaring te mogen en kunnen geven. God is niet ver weg, en juist als we het goede in ons zelf en in anderen weten aan te wijzen laat Hij zich zelf zien. Zoals Jezus dat deed in zijn tijd, en ons nu elke dag opnieuw wil voeden met Zijn Woord en met zijn Levende Brood. Graag breng ik mensen daarmee in verbinding.  Zodat wij handen en voeten kunnen zijn van Gods liefde, zodat de liefde het laatste woord heeft. 

Kapelaan
pastor W. Koopmans

 


Heilige Lambertuskerk St. Jozefkerk H. Edith Stein Heilige Pauluskerk