Wij vinden als parochie een dergelijk besluit nu nog onverantwoord. Van alle versoepelingen is deze maatregel de meest opmerkelijke, omdat juist het beperken van groepsgroottes in alle andere situaties heilig is om het aantal besmettingen te beperken. Zelfs op een groot terras is het maximaal 50 en dan zou in een aula of kerk opeens 100 ‘veilig’ zijn bij een uitvaart? Bovendien is niet uit te leggen waarom we bij uitvaarten wél 100 mensen mogen binnenlaten die heel vaak niet weten hoe we als kerken met coronamaatregelen omgaan, terwijl we in exact diezelfde ruimte op zondagen 30 mensen zouden mogen binnenlaten die (gewoonlijk) wél weten hoe het hoort. Maatregelen kunnen soms onbegrijpelijk zijn, maar versoepelingen ook.
Daarom is het in onze Lambertusparochie als volgt. We gaan niet steeds tellen of onderhandelen (want daar worden we doodmoe van), maar bij uitvaarten geldt onverkort: in kleine kring en de grenzen niet opzoeken. We noemen geen aantallen. Wat mág van de regering, is niet een heilig móeten. Wij willen verantwoord bezig zijn en dus doen we geen tegenstrijdige of onbegrijpelijke dingen. Niet alles kan nog, corona is nog niet klaar met ons. Wat anderen doen, moeten zij weten. Wij gaan niet stunten en laten ons niet uitspelen. Zelfs niet op emotionele momenten als een overlijden van een dierbare.
Voor nu vinden we het belangrijker dat we op een beheerste manier een missionaire parochie kunnen zijn, waarbij de inhoud en het geloof in onze Heer Jezus centraal staat. Wij zijn als geloofsgemeenschap geen verlengstuk van de uitvaartbranche. Bij een kerkelijke uitvaart gaat het om rouw en gedenken, maar ook om Jezus en het eeuwig leven. Te veel bezig zijn met het regelen van aantallen, het organiseren van livestreams en alle organisatie daaromheen, is niet onze missie. We gaan daar niet zondermeer in mee. Degenen die grote aantallen gasten willen, naderhand koffie willen drinken, en livestreams kijken, verwijzen we door naar de grotere uitvaartcentra die daarin gespecialiseerd zijn. Bidden voor de overledene kunnen we dan – in overleg met de familie – op elk moment in een gewone eucharistieviering doen, of als gebedsmoment in een rouwdienst elders.