De levensloop van Titus Brandsma vindt u bij het bericht over de heiligverklaring op de webpagina van de R.K. Kerk in Nederland.
Op initiatief van de bisdommen ’s-Hertogenbosch en Groningen-Leeuwarden zal bedevaartorganisatie Huis voor de Pelgrim een vierdaagse reis naar Rome organiseren voor iedereen die de heiligverklaring wil bijwonen. Onze bisschop, Mgr. De Korte, zal daar ook aan deelnemen.
‘’Hij stond op tegen modern heidendom, de rassenwaan van het Duitse nazisme in zijn tijd, en wees de weg naar persoonlijk geloof en menselijke waardigheid als drager van (katholiek) christendom.”
Onze bisschop spreekt in een korte videoboodschap op de website ook zijn waardering uit voor de loyaliteit van Brandsma aan God en aan de mens:
“Tegenover het recht van de sterkste en de rassenwaan van de nazi’s plaatste hij de naastenliefde. Hij deed dat als een diepgelovig christen.”
Er worden in de Nederlandse kerkprovincie verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een nationale dankviering op zondag 22 mei. Meer over de activiteiten vindt u op de website van ons bisdom.
In onze kerken ligt (zo lang de voorraad strekt) een magazine, met beschouwingen over pater Titus, uitgegeven door de Nederlandse bisschoppen. Wie nog meer wil lezen, kan ook de special van het bisdomblad van Groningen-Leeuwarden lezen over Titus Brandsma, HIER kosteloos te downloaden .
Betekenis
Titus Brandsma is zeker actueel vanwege de oorlog en de leugens van onze tijd. De waardigheid van de mens wordt ook in onze tijd met voeten getreden, door allerlei vormen van onvrijheid: oorlog en vervolging, maar ook de slavernij van materialisme, lichamelijk genot of drugs. Of de gevangenschap in onwaarheid, propaganda, vervolging van de vrijheid van meningsuiting. Het derde rijk van Hitler lijkt ver weg, maar de haat en de leugen van toen, nemen steeds weer nieuwe vormen aan. De strijd voor de waarheid en de mens, waar Titus zijn leven voor gaf, is niet voorbij. Met zijn heiligverklaring heeft de hemel er een nieuwe voorspreker bij voor onze arme wereld.
Tegelijk was Titus door en door christen, priester, kloosterling en mysticus. Dat betekende, dat heel zijn leven en missie gedragen werd door Jezus Christus. De strijd voor de waarheid en de menselijkheid, was ingegeven door Jezus die de waarheid, de weg en het leven is. Wie aan de mens komt, komt aan Christus. Hij herkende het beeld van God in elke mens die hij mocht ontmoeten en onderwijzen. In zijn lijden, het vervolgd worden, en uiteindelijk zijn dood in Dachau, voelde hij de lijdende Christus dichtbij hem. Heel het leven van Titus was: verbondenheid met Jezus. Ook daarin mag hij een voorbeeld zijn, want juist in onze tijd is de vraag: zoeken wij Jezus in alles, leven wij in verbondenheid met Hem?
Voor het beeld, verbonden met Jezus...
Voor het beeld van Jezus in de gevangenis, 12/13 febr. 1942
O Jezus, als ik U aanschouw,
Dan leeft weer, dat ik van U hou
En dat ook uw hart mij bemint
Nog wel als uw bijzondren vriend.
Al vraagt mij dat meer lijdensmoed
Och, alle lijden is mij goed,
Omdat ik daardoor U gelijk
En dit de weg is naar Uw Rijk
Ik ben gelukkig in mijn leed
Omdat ik het geen leed meer weet
Maar ‘t alleruitverkorenst lot,
Dat mij vereent met U, o God.
O laat mij hier maar stil alleen,
Het kil en koud zijn om mij heen
En laat geen menschen bij mij toe
‘t Alleen zijn word ik hier niet moe.
Want Gij, o Jezus, zijt bij mij
Ik was U nimmer zoo nabij.
Blijf bij mij, bij mij, Jezus zoet,
Uw bijzijn maakt mij alles goed.
(https://titusbrandsmateksten.nl)
Zie ook: https://kro-ncrv.nl/dit-zie-en-hoor-je-rondom-de-heiligverklaring-van-titus-brandsma