![]() |
Klik op de afbeelding voor de PDF |
Het lijkt nog even weg, maar over enkele weken is het Pasen: het grootste feest van het kerkelijk jaar! Ook dit jaar willen we graag “Samen op weg naar Pasen!” Hoe meer zielen hoe meer vreugd, dus kom jij/komen jullie ook?
Wat gaan we doen? In de Goede Week organiseren we elke dag een activiteit, ter aanvulling op de liturgische vieringen van het Paastriduüm in de Jozefkerk. Door deze activiteiten willen we meer leren over Jezus en zijn lijdensverhaal, en dit vooral ook samen met andere gelovigen beleven. Het programma staat open voor iedereen die samen met anderen de Goede Week meer invulling wil geven, en is in het bijzonder geschikt voor gezinnen met kinderen.
Programma
In principe meld je je aan voor de hele week maar neem gerust contact op over de mogelijkheden. Je kunt je aanmelden via samen.lambertus.helmond@gmail.com.
Voor meer informatie kun je ook mailen, of appen/bellen naar 06-51519498. We vragen voor deelname een vrijwillige bijdrage op de laatste dag, want kosten mogen geen reden zijn om niet deel te nemen.
We hopen op je aanmelding!
Martijn, Annemarie, Michaël, Rebekka, Matthias, Jonathan Wijns & Niels, Suzanne, Mart, Thijmen de Grooth
Een verslag van de viering en het afscheid op Facebook, met foto's van Ingrid van Neer.
![]() |
Klik op de foto voor de link naar Facebook |
Bisschop de Korte heeft de parochie en Koemi toestemming gegeven om voor een langere periode samen te werken. Een overeenkomst is onlangs getekend door beiden. De parochie stelt de Pauluskerk ter beschikking voor de musicals en ontwikkeling van de jeugd, en Koemi ondersteunt de parochie bij de missionaire parochie en de geloofsgroei van onze kinderen en jongeren. Samen Jezus brengen aan Helmond en de Nederlandse Kerk!
![]() |
Kadastraal Nr. 2490 |
![]() |
Werk aan de tuin |
Rond de zaal is alles wat we voor de zaterdagavondmis nodig hebben, op zijn plaats en een nieuwe sacristie ingericht. Alle andere ruimtes en de kerkruimte zijn gestript. Alles wat nu wordt opgeruimd, was uit de bouwtijd (1970) en aan het einde van de levensduur.
De plannen zijn, dat de kerk blijft staan, maar wel geheel vernieuwd en verduurzaamd wordt. Wij wachten op enkele vergunningen, want om een gebouw van 55 jaar oud een AA+ energielabel te kunnen geven, moet er veel worden gedaan. Kerk en omgeving zullen dus een flinke metamorfose ondergaan. De start is gemaakt, wordt vervolgd!
Het askruisje is een teken van bekering. We realiseren ons dat we maar stof en as zijn en ons niets hoeven te verbeelden. We maken niet ons eigen leven, maar krijgen het van God, en Jezus, de bron van de genade.
Vasten, bidden en aalmoezen geven, horen bij elkaar. Het gebed richt ons op God (niet alleen om Hem van alles te vragen), en het vasten richt ons op de medemens. Minder of anders eten en drinken is namelijk niet om af te vallen, maar om wat we over hebben, weg te geven aan de minder bedeelden in onze wereld.
Wij wensen u een goede en zinvolle voorbereidingstijd naar Pasen!
![]() |
Klik op de afbeelding voor de link (PDF) |
![]() |
Klik op de afbeelding voor de PDF |
Nieuwsbrief
![]() |
klik op de afbeelding om te downloaden (PDF) |
Komende week start ook de ACTIE KERKBALANS
Uw bijdrage is zeer welkom!
![]() |
Klik op de afbeelding voor de Kerkbalanspagina van deze website |
Artikel vertaald uit het Engels. In andere landen geeft men krijtjes mee, wij doen dat met de papieren zegens die aan het eind van de Mis worden uitgedeeld, de betekenis is gelijk.
Het is een krachtige zegen die doorgaans rond het feest van Driekoningen wordt gedaan door een priester of het hoofd van een gezin en die het hele jaar duurt.
Elk jaar rond het feest van Driekoningen nemen veel parochies over de hele wereld deel aan een jaarlijkse krijtzegening. Het is een eeuwenoude traditie die God niet alleen bij de ingang van je huis plaatst, maar je hele gezin onder zijn bescherming plaatst.
De Driekoningenzegening van krijt en huizen is een eeuwenoude traditie waarbij priesters elk huis in hun parochie bezochten na het feest van Driekoningen. In de loop van de tijd werd het moeilijker om zoiets te verwezenlijken, omdat de parochies steeds groter werden en de priesters uitgedund werden. Om deze reden werd het een geaccepteerde traditie dat een lid van het huishouden deze zegening kon leiden in plaats van de priester.
De zegen heeft bijbelse wortels, diep verbonden met het Pascha in het boek Exodus.
De Heer zei tegen Mozes en Aäron in het land Egypte... ‘Neem wat van het bloed [van het lam] en smeer het op de twee deurposten en op de bovendorpel van de huizen waarin ze het eten. vlees die nacht, geroosterd; met ongezuurd brood en bittere kruiden zullen ze het eten... Het bloed zal een teken voor je zijn, op de huizen waar je bent; als ik het bloed zie, zal ik aan je voorbijgaan, en nee De plaag zal op u vallen om u te vernietigen, wanneer ik sla het land Egypte." Exodus 12:1-13
Het is geen toeval dat de Driekoningenzegen traditioneel op de bovendorpel van de hoofdingang wordt geschreven en zelfs sommige gebeden weerspiegelen Gods woorden van bescherming die hij aan Mozes gaf. Hoewel de Driekoningenzegen niet op dezelfde manier werd gegeven als aan Mozes, voorziet de Kerk erin voor ons eigen geestelijk voordeel. De Kerk verlangt naar onze verlossing en geeft ons daarom prachtige sacramentaliën om ons te helpen op het pad naar het eeuwige leven.
Traditioneel zegent een priester krijt op het feest van Driekoningen door het volgende gebed uit te spreken (uit het Romeinse ritueel):
Zegen, + O Heer God, dit schepsel, krijt, en laat het een hulp zijn voor de mensheid. Geef dat degenen die het zullen gebruiken met geloof in uw allerheiligste naam, en daarmee de namen van uw heiligen, Casper, Melchior en Baltassar, op de deuren van hun huizen zullen schrijven, door hun verdiensten en voorspraak mogen genieten van gezondheid in lichaam en bescherming van ziel; door Christus, onze Heer.
Het krijt wordt na de mis uitgedeeld. Parochianen nemen het krijt vervolgens mee naar huis en gebruiken het terwijl ze Gods zegen over hun huis afroepen.
Het is een prachtige zegen, één die vele genaden brengt voor degenen die het in geloof beoefenen en een extra bescherming vormt tegen eventuele geestelijke vijanden die op de loer liggen.
Hoe u uw huis kunt zegenen met Driekoningenkrijt
Zodra je het gezegende krijt hebt verkregen, kan een priester of een ander lid van het huishouden het huis op de volgende manier zegenen (overgenomen van het Romeinse ritueel):
Bij binnenkomst van de woning [of bij de voordeur]:
Priester/hoofd van het huishouden: Vrede zij met dit huis.
Allen: En voor allen die erin wonen.
Priester: Vanuit het oosten kwamen de magiërs naar Bethlehem om de Heer te aanbidden; en terwijl ze hun schatten openden, boden ze kostbare geschenken aan: goud voor de grote Koning, wierook voor de ware God en mirre als symbool van Zijn begrafenis.
Tijdens het Magnificat wordt de kamer besprenkeld met wijwater en bewierookt.
Hoog verheft nu mijn ziel de Heer,verrukt is mijn geest om God, mijn Verlosser.Zijn keus viel op zijn eenvoudige dienstmaagd: van nu af prijst ieder geslacht mij zalig.Wonderbaar is het wat Hij mij deed, de Machtige, groot is zijn Naam!Barmhartig is Hij tot in lengte van dagen voor ieder die Hem erkent.Hij doet zich gelden met krachtige arm, vermetelen drijft Hij uiteen;Machtigen haalt Hij omlaag van hun troon, eenvoudigen brengt Hij tot aanzien;Behoeftigen schenkt Hij overvloed, maar rijken gaan heen met ledige handen.Hij trekt zich zijn dienaar Israël aan, zijn milde erbarming indachtig;Zoals Hij de vaderen heeft beloofd, voor Abraham en zijn geslacht voor altijd.
Nadat dit is voltooid:
Allen: Vanuit het oosten kwamen de wijzen naar Bethlehem om de Heer te aanbidden; en terwijl ze hun schatten openden, boden ze kostbare geschenken aan: goud voor de grote Koning, wierook voor de ware God en mirre als symbool van Zijn begrafenis.
Allen: Onze Vader…
Priester: Iedereen van Saba zal komen
Allen: Goud en wierook meenemen.
Priester: O Heer, hoor mijn gebed.
Allen: En laat mijn roep tot U komen.
Priester: O God, die door de leiding van een ster op deze dag Uw eniggeboren Zoon aan de heidenen heeft gemanifesteerd, geef genadig dat wij die U kennen door geloof ook de visie van Uw glorieuze majesteit mogen bereiken. Door Christus, onze Heer.
Allen: Amen.
Priester: Wees verlicht, wees verlicht, o Jeruzalem, want uw licht is gekomen en de glorie van de Heer is over u verrezen – Jezus Christus, geboren uit de Maagd Maria.
Allen: En de heidenen zullen wandelen in uw licht en koningen in de pracht van uw opkomst, en de glorie van de Heer is over u opgegaan.
Priester: Laten we bidden. Zegen, o Heer God almachtig, dit huis, dat daarin gezondheid, zuiverheid, de kracht van de overwinning, nederigheid, goedheid en barmhartigheid, de vervulling van Uw wet, de dankzegging aan God de Vader en aan de Zoon en aan de Heilige Geest. En moge deze zegen op dit huis blijven rusten en op allen die er wonen. Door Christus, onze Heer.
Allen: Amen.
Neem het gezegende krijt en schrijf eerst de initialen van de drie Wijzen, verbonden met Kruisen, aan de binnenkant van je voordeur (indien mogelijk op de bovendorpel). Schrijf vervolgens het jaartal, waarbij u de cijfers en het jaartal opsplitst, zodat ze aan beide zijden van de initialen vallen. Het zou er bijvoorbeeld zo uit moeten zien
20C+M+B 2x
waarbij de “
Er wordt ook algemeen aangenomen dat de initialen van de koningen stonden voor ‘Christus mansionem benedicat’ (‘Christus zegene dit huis’).